Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağı’nın faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığımıza, sindirim sistemimize, çocuk gelişimine,şeker hastalığı ve vitamin deposu olarak insanlığa katkıları saymakla bitmiyor.

Zeytinyağı ve kalp sağlığı

Araştırmalar, kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin en başında zeytinyağının geldiğini gösteriyor. Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleridir. Zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisi, ise kandaki “kötü kolesterol” miktarını düşürmesidir.

Kalbimizin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol, damarlarda birikerek kalp ve damar hastalıklarına sebep olur. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol altında tutarak, damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur. Ancak zeytinyağının kalp ve damar sağlığımıza olumlu etkisi sadece bu değildir. Zeytinyağı, tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rolü vardır. Kalp ve damar sağlığı için önerilen zeytinyağının, sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlarken, tansiyon, gastrit ve ülsere karşı da koruyucu etki yaptığı kaydedilmiştir.

Ayrıca kolesterolden diş çürümelerine, cilt bakımına kadar birçok rahatsızlığın doğal çözümü olarak nitelendirilir.

Zeytinyağı’ndaki Vitaminler
Zeytinyağının muhteviyatında bulunan E vitamini, kansere karşı koruyucu etki yapar ve saç dökülmelerine karşı da iyi gelir. Sadece yağda çözülebilen A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineraller, kemik gelişimini sağlar.

Kandaki kötü huylu kolestrol diye bilinen ‘‘LDL(Low-density lipoprotein)”yi düşüren zeytinyağı, iyi huylu kolesterol olarak bilinen ‘‘HDL(High-density lipoprotein)”yi de yükseltir. Diyabet(şeker) hastaları için ise kan şekerinde düşme sağlar.

Bir insanın günlük alması gereken kalorinin %30′unun yağlardan gelmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, ‘‘Bunun %10′u doymuş, %10′u tekli doymamış (Zeytinyağı), yüzde 10′u ise çoklu doymamış (Ayçiçek yağı, soya yağı) yağ asitlerinden oluşması gerektiğini söylüyor.

Zeytinyağı ve sindirim

Yağlar, midede değil bağırsaklarda sindirilirler. Zeytinyağı, yağların içinde en kolay sindirilendir. Çünkü zeytinyağı, diğer yağlardan farklı olarak, midede bulunduğu süre içerisinde sindirim için gerekli olan mide asitlerini azaltmaz. Mide de kısa bir süre kaldıktan sonra bağırsaklarda sindirim gerçekleşir. Buna ek olarak zeytinyağı, sindirim için vazgeçilmez olan enzimleri de olumlu yönde etkiler. Safra kesesinin kolesterolden temizlenmesine yardım eder. Ayrıca kabızlığı engelleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.

Zeytinyağı ve çocuk sağlığı

Çocuklar için beslenme, yetişkinler için olduğundan çok daha önemlidir. Çocukluktaki beslenme, tüm yaşamı iyi veya kötü etkiler. Bebeklik yıllarında beynin sağlıklı olarak gelişebilmesi, beslenmeyle doğrudan bağlantılıdır. Çocuk beslenmesinde yağlar, hayatsal bir rol oynar. Zeytinyağı, bu açıdan vazgeçilmez bir besindir.

Hayatın temel koşulu, vücut hücrelerinin sürekli olarak kendilerini yenileyebilmeleridir. Çocukluk ve gençlik yıllarında çok hızlı olan hücre yenilenmesi, yaş ilerledikçe azalır ve yavaşlar.

Beslenme ile yaşlanma arasında güçlü bir bağ vardır. Besinler vücudumuzda enerjiye dönüşürken oksidan adı verilen bazı maddeler açığa çıkar. Hücre gelişimini olumsuz yönde etkileyen oksidanlar, yaşlanma sürecini hızlandırır. Antioksidan denilen bazı maddeler ise, oksidanların olumsuz etkisini yıkar. Başta E vitamini ve çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yenilenmesine yardımcı olur, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan bir başka sorun da, kireçlenmedir. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı mineraller, kireçlenmeyi önler. Zeytinyağı, bu minerallerin vücuttaki etkisini artırarak kireçlenmeye karşı önemli bir rol oynar

Zeytinyağı ve şeker hastalığı

Şeker hastalığı, vücudumuzda insülin hormonunun eksikliğine bağlı kan şekeri dengesinin bozulmasına ve kandaki şeker oranının ani olarak yükselip düşmesine yol açan bir hastalıktır. Son yıllarda yürütülen araştırmalar, zeytinyağının, şeker hastalığının vücutta neden olduğu bazı rahatsızlıkları önlemede yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunlardan en önemlileri, kalp damar hastalıklarıdır. Şeker hastalığına bağlı olarak, kandaki kolesterol miktarı yükselir. Zeytinyağı ise, kolesterolü kontrol altında tutarak, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.

Şeker hastalığının bir başka yan etkisi, sindirim sırasında daha fazla oksidan maddenin salınmasına yol açmasıdır. Zeytinyağı, içerdiği antioksidanlar yardımıyla oksidanların olumsuz etkilerini büyük ölçüde azaltır. Zeytinyağı ayrıca, kan şekerinin kontrol edilmesine katkıda bulunur. Sonuç olarak, zeytinyağı, diyabet hastaları için son derece uygun ve faydalı bir yağdır.



Yorum yap

Kullanabileceğiniz HTML taglar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>